Naar de navigatie Naar de inhoud

Angstige o(o)genblikken!

Geplaatst op 24 februari 2015 door - 2660 keer bekeken

Foto Angstige  o(o)genblikken!

Wat begon als een gewone dag veranderde in een paar uur tijd in een angstige dag. Want daar sta ik dan. Buiten bij de dokter. Die mijn ogen gedruppeld heeft en ik zie zo wazig als een beslagen raam. Mijn ogen zien er heel raar uit en ik moet à la minute naar de oogarts. Ik kan vanwege de druppels niet zelf rijden en waar vind je een chauffeur op een normale werkdag? Lichte paniek breekt uit en heel stom: ik voelde me ook eenzaam.

Blijvend blind?

Ik loop naar een vriendin die thuis is vanwege een thuiswerkdag. Zij kan me wel brengen maar niet blijven. Ik heb dus een back-up nodig. Ik bel mijn broer, mijn zus. Beiden in gesprek. Ik probeer een vriendin. Zij neemt wel op, maar zij kan niet mee, omdat zij op haar kleinkind aan het passen is. Op zulke momenten merk ik pas goed dat ik er helemaal alleen voor sta. Het gevoel van gemis viert dan weer even hoogtij.

Ondertussen neemt de pijn in mijn oog alleen maar toe en sta ik stijf van de angst. Want word ik straks blind? Van jongs af aan heb ik namelijk maar één goed oog, het andere is ‘lui’. Hiermee kan ik maar voor 10% zien. Ik ben dan ook als de dood dat mijn goede oog voor altijd een beslagen ruitje blijft.

Geen hand voor ogen

Uiteindelijk helpt mijn broer – na 5 mislukte belpogingen – mij uit de brand. Hij gaat zonder pardon mee naar de oogarts. Daar krijg ik te horen dat ik niet blijvend blind ben. Gelukkig. Alleen een tijdje, omdat mijn ogen fiks ontstoken zijn. Ik moet blijven zalven en druppelen en daarom blijft er nog een tijdje een troebel laagje vocht over mijn ogen liggen.

En dat is erg lastig, merk in mijn dagelijkse bezigheden. Want ik kan praktisch niks meer. Een paar voorbeelden. Lezen is één van mijn grootste hobby’s. Maar ik zie letterlijk geen hand voor ogen. En als ik al een glimp van de pagina zie, dan kan ik het verschil tussen een Q en een L nog niet herkennen. Aan autorijden durf ik deze dagen niet eens te denken. Ik - met mijn beperkte zicht - op de weg. Dat is hetzelfde als je een gekooide leeuw loslaat in een druk winkelcentrum. Supergevaarlijk en oncontroleerbaar. Daarbij komt dat buitenlicht en zonlicht letterlijk oogverblindend is. De meeste dagen breng ik dan ook als een kluizenaar thuis door, afgezien van de vele bezoekjes aan de oogarts.

Rollercoaster van gevoelens

Thuis denk en overdenk ik die hele toestand met mijn ogen. Mijn gevoelens schommelen heen en weer tussen angst (keert mijn zicht ooit terug na de ontsteking), dankbaarheid (wat fijn dat iedereen mij keer op keer naar het ziekenhuis brengt), verwachtingen (de zalf zal vast helpen), vertrouwen (God heeft het goede met de mens voor) en in de put zitten (straks word ik helemaal afhankelijk van anderen). Naarmate mijn zicht beter wordt, druk ik de angst steeds meer naar de achtergrond, hoewel ik nog niet weet waardoor mijn problemen werden veroorzaakt. Dat is afwachten.

Voor nu ben ik vooral dankbaar dat mijn zicht zich bijna weer helemaal hersteld heeft. Ik heb daarom het gezegd: “In het land der blinden is eenoog koning, maar tijdelijk veranderd in: “In het land der blinden is eenoog heel dankbaar!”

Anja de Jong



Er zijn 4 reacties geplaatst

Anja | 4 maart 2015

Fijn dat het weer beter gaat. Je hebt me op weg geholpen. Al een hele periode heb ik deze klachten. Maar niemand doet er iets aan. Volgende keer ga ik na de oogarts. Dank je wel.

Anita | 24 februari 2015

gelukkig is dat goedgekomen zeg !!
Maar het was een pittige tijd voor je ,ik ben trots hoe jij je eigen er toch altijd weer doorheen slaat !!
Liefs je buuf x

Marnel | 24 februari 2015

Op m'n vrije ochtend zie ik jouw eerste blog in m'n box voorbij komen! Wat een pakkend begin. Had de neiging je toe te roepen dat ik wel mee zou gaan. Je angst, zo begrijpelijk. Ik ''ken'' je als een optimistische doorzetter en kijk dan ook uit naar je volgende blog, om ook de andere Anja te leren kennen. Top gedaan! Lieve groet, Marnel

Thea | 24 februari 2015

hoe herkenbaar. Bij mij zit het oa ook bij de ogen. Slecht zicht en druppelen zijn dagelijkse dingen geworden. Morgen weer naar oogarts toe. Geen zin in vanwege de druppels. Manlief gaat altijd mee.
Sterkte, Anja de Jong.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.